fbpx

Mokarico

Visar alla 5 resultat

Historien bakom Mokarico

Bröderna Corrado och Igino Paladini köpte år 1926 “La Casa del Caffè Firenze” av en rik man i Florens. För att bli mer tilltalande bland barer och caféer bytte de namn år 1936 till Mokarico. Namnet är en blandning av det traditionella italienska mokakaffet och Puerto Rico, som var ett populärt kaffeland på den tiden. På grund av den bristande åtkomsten av kaffe under andra världskriget började de småskaligt för att sedan expandera efter krigets slut. Deras första affär låg i hjärtat av Florens och var en mindre bottega som sålde rostade kaffebönor för familjekonsumtion.

Familjerosteri med traditioner

Corrado & Iginos brorson Marco Paladini klev in i företaget år 1979. Redan år 1984 köpte han upp hela Mokarico från sina farbröder. År 1989 flyttade han rosteriet från det historiska området i Florens. Rosteriet flyttades till den nordliga delen av Toscana i den hänförande vackra Mugellodalen. Efter flytten expanderade företaget snabbt och de började även sälja sina kaffeblandningar till andra europeiska länder.

Kvalitet framför kvantitet

Med ledordet kvalitet istället kvantitet, har de etablerat sig som ett av italiens största kafferosterier. Marco Paladini bildade tillsammans med fem andra medlemmar INEI – Istituto Nazionale Espresso Italiano vars främsta uppgift är att skydda och marknadsföra den italienska espresson runt om världen. Sedan år 2004 är Mokarico medlemmar av före detta SCAE – Specialty Coffee Association of Europe (nu SCA). Mokarico rostar årligen 320 ton av hela kaffebönor som distribueras runt om i Italien, Europa och resten av världen som USA, Ryssland, Jordan och Kina.

Italienskt specialkaffe

Sedan 2014 har Mokarico ett specialkaffe som kallas “Le Origini”, vars kaffebönor kommer från noga utvalda kaffeplantager och gårdar runt om världen. Mokarico serverade sitt kaffe på Oscarsgalan år 2005 och var det enda italienska kafferosteriet på plats bland Hollywoods elit.