10 fakta om kaffe

10 roliga fakta om kaffe

Hör och häpna… Den svarta drycken har en central och närvarande roll i de flesta människors liv. Vi har alla någon form av relation till kaffe. Det kan vara allt ifrån att få känna doften av nybryggt kaffe på morgonen eller höra kaffebryggarens hetsiga puttrande från köket när det vankas fika. Här under kan du läsa tio fakta om kaffe, det svarta guldet.

  1. Den mest exporterade varan på jorden är olja. Nästintill kommer kaffe, med cirka 25,000,000 kaffebönder från 50 olika länder världen över som producerar och exporterar kaffe.
  2. År 1685 kom kaffet till Sverige via Göteborg. Det användes först som läkemedel mot diverse krämpor och man kunde endast köpa kaffe på apoteket. Det var väldigt dyrt och endast förmöget folk kunde unna sig kaffe. Framåt 1800-talet blev kaffe en populär dryck runt om i stugorna i vårt avlånga land.
  3. Kaffedoften har en enormt stimulerande effekt på vårt psyke. Bara doften av kaffebönans 800 toner och aromer påverkar våra hjärnor på ett positivt sätt. Tänk dig själv när du öppnar upp en påse med hela kaffebönor eller doften av nybryggt kaffe på morgonen. Finns det något bättre?
  4. Lattekonst är en kreativ konst och är inte bara en fröjd för ögat. Det är även ett säkert tecken på att innehållet i koppen är av hög kvalitet om konstverket håller sig kvar oförändrad.
  5. Kaffe kommer faktiskt från en frukt. De djupröda kaffebären växer i en trädliknande kaffebuske som kan bli upp till tio meter hög. Varje kaffebär gömmer två kaffebönor innanför ett sött lager av fruktkött. Men ibland utvecklas endast en kaffeböna kallad pärlböna som oftare är av bättre kvalitet.
  6. Svenskar dricker cirka tre koppar kaffe per dag och person. I Sverige dricker vi kaffe under hela dagen till skillnad från vissa länder då de flesta anser att kaffe är en morgondryck.
  7. Genom att hälla i mjölk i en kopp kaffe så håller det sig varmare 20% längre än en slät kopp kaffe.
  8. Brasilien toppar kaffeproduktionen i världen med 40%. Det är mer än Colombia och Vietnman tillsammans som kommer på andra och tredje plats.
  9. Hur framställs koffeinfritt kaffe? Innan det gröna kaffebönorna rostas så frigörs de från koffein med hjälp av ånga. Koffein är vattenlösligt och därför används vatten.
  10. För mer än tusen år sedan i området Kaffa i sydvästra Etiopien uppkom kaffeplantan. Det finns många historier om hur kaffe upptäcktes. Den vanligaste handlar om en herde som var ute med sina getter och han märkte att de blev pigga när de åt av de röda kaffebären. Vildväxande kaffeplantor finns än i Afrika men nu för tiden odlas kaffe runt om i världen.